A klub története

Legjobb talán, ha a Báthory István Gimnázium 1999-ben megjelent évkönyvének cikkét idézem, hiszen valamikor ott alakult ki egy kis diákközösség, amiből végül is létrejött a rádió klub.

"
Rádiós klubélet a gimnázium berkeiben
Bár a rádióklub nem mindig kapcsolódott szorosan az iskola életéhez, mégis úgy gondolom itt, ebben a múltat idéző gyűjteményben megérdemel néhány sort. Még a hatvanas évek elején vezette be a gimnázium – mint választási lehetőséget – a reáltagozatos osztályok részére a rádió-TV műszerész politechnikai oktatást 5+1-es rendszerben. Keresztesi Árpád és Kocsán Pál tanár urak vezetésével nagyon sok diák tehetett az érettségi mellett szakirányú záróvizsgát, amivel annak idején már el lehetett helyezkedni egy vállalatnál. Keresztesi tanár úr kezdeményezésére a MHSZ égisze alatt, mint a megyei rádió klub kihelyezett szakosztálya megalakult a nyírbátori rádiós klub. A klubtagok szinte értelemszerűen a tanítványai voltak. Helye a volt gimnázium, majd később elég hányatott módon hol az MHSZ, hol a gimnázium adott helyet a foglalkozásoknak. 1967-ben önálló lett, 1968-ban néhányan sikeres rádióamatőr vizsgát tettek. Köztük Farkas László volt a „motor”, ő kérte meg a legmagasabb „RH-C” vizsgájával (akkori HA0LN) a klub részére az önálló hívójelet. HA0KLN lett tehát 1969-ben az új hívójel, amivel kezdetét vehette végre a klubélet. Mi, rádióamatőrök innen számítjuk a klub kezdetét, hiszen adóengedély nélkül nem igazán lehet rádiózni. Tehát mi is jubilálunk, 30 éves a rádióklub! Laci így emlékezik vissza: „Először egy GU29, majd egy 4S040T volt a végfokozatban A1, A3 üzemmódokban. Ezt követően kaptuk az FT 250-et 1972-ben. Klubtagok voltak: Szabó Miklós, Hamvas István, Rétháti Miklós, Kerekes Péter, Gyúró Imre s mint látható időnként lányok is részt vettek a klub munkájában. … A tagok közül vagyunk úgy páran, akik a rádió, a televízió, az adástechnika vagy a távközlés területén dolgozunk.” Tényleg: Farkas László az Antenna Hungáriánál dolgozik, Gyúró Imre a tunel diódák kutatásában jeleskedett, ma egy mikromágneseket gyártó üzem vezetője Gyöngyösön, Rétháti Miklós adjunktusként dolgozik a Berettyóújfalui Területi Kórház Radiológiai Osztályán. Bár körülményei nem tették lehetővé az amatörizmus folytatását, műszaki érdeklődése a radiológus pályára vitte. Ő egy történetre gondol vissza szívesen: „Farkas Laci szerzett egy nagy teljesítményű végcsövet, akkora volt mint egy nagy befőttes üveg, ezért elneveztük " uborkás üvegnek ". Ráállítottuk egy közönséges faszékre, rákötöttük a több ezer volt anódfeszt s még a faszék is zizegett, de 3,5 megán mindenkit lesepertünk a pályáról.”
A kezdeti időszak után gyorsan követték egymást a klubtitkárok. 1974 áprilisától Kovács Gyula tanár úr, 1976 januárjától Gazdag János, 1976 novemberétől Tóth Béla vezette a klubot. 1979-ben engem kértek fel, hogy folytassam a munkát. (Minő véletlen, éppen 20 éve.) Akkor Béla betegsége miatt már huzamosabb ideje állt minden, a klubtagok kezdtek szétszéledni, szinte újra kellett kezdeni. A volt ovónőképző, később gimnázium, majd 2-es iskola, egyik tantermében kaptunk helyet. A 80-as évek elején felépült MHSZ székházban végre fellendülhetett a klubélet, 4 helységgel rendelkeztünk, közte egy tanteremmel, amit sok munkával, de igényesen felszereltünk. Ebben az időben kezdtük el rókavadászatot (rádió iránymérő sport), és az ultrarövidhullámú rádiózást. Készülékeinket magunk építettük, nagyon sok tudást szerezve ezzel. A tagok 80%-a mondanom sem kell, gimnazisták voltak. Aztán jött a rendszerváltás, megszűnt az MHSZ, vele együtt a mi helyünk is. Nem adtuk fel, újjáalakultunk mint Edison Rádió Club. 2 éves bizonytalanság és kemény munka után „felköltöztünk” a Polgármesteri Hivatal toronyszobájába. Ma is ott vagyunk. Munkánkat módosítottuk, ma már csak vizsgázott hívójeles amatőrökből áll a tagság, olyan tevékenységet folytatunk, ami részben otthon is művelhető, ill. kevés hely kell hozzá. Ennek ellenére nem szégyenkezhetünk, egy fónia átjátszó állomást, és egy RMNC digitális packet NODE-t üzemeltetünk. Ez utóbbi az idén készült el, s már a szatmárnémeti amatőrök jelezték, hogy ők is szeretnének egy NODE-t építeni, s rajtunk keresztül kapcsolódni az  amatőr világhálózathoz. Nagy léptekben eljutottunk a múlttól a jelenig. Valahol mindig ott voltunk a gimi mellett, segítve a természettudomány iránt érdeklődő fiatalokat a fizika egy speciális területén. Talán nem is eredménytelenül. Bízunk benne, hogy még igen sokáig.
Molnár Gábor (HG0VT)
az Edison Rádió Club elnöke,
a gimi egykori diákja, jelenleg tanára
"
Idézet vége. Azóta ismét eltelt közel 10 év, a helyünk változatlan, bár időnként meg kell küzdenünk érte, a mobilszolgáltatóknak is tetszik a 22 méter magasan lévő toronyszoba. Sajnos a pakethálózat leépülésével mi is küszködünk, nincs rádiós elérhetőségünk egyetlen NODE-al sem,  internetes linkkel próbáljuk meg pótolni. A digitális hálózat (amit szintén a Nyírbátori Polgármesteri hivataltól kapunk térítésmentesen) adta lehetőséget kihasználva, kb. két éve üzemeltetünk egy webkamerát  a klubszoba erkélyére helyezve.
A fónia átjátszónk a víztorony tetején üzemelt sokáig, műszaki problémák, és az ugyanott működő T-mobil átjátszó miatt, valamint az átjátszó iránti igény jelentős lecsökkenése miatt egyelőre hallgat. Még gondolkozunk azon, hogy érdemes-e tekintélyes összegeket költeni rá, vagy véglegesen megszüntetjük.